• Новини
  • Краставицата е незаменим помощник в грижата за кожата
Краставицата е незаменим помощник в грижата за кожата

Краставицата е незаменим помощник в грижата за кожата

21 май 2022
  • Сподели:

 

 

Лятото идва, а заедно с него и по-специфичните грижи за организма и външния вид. Слънцето, топлината, климатиците изсушават кожата, затова е ясно, че в този сезон трябва да приемаме повече течности, плодове и зеленчуци. Но за да се чувстваме и изглеждаме наистина добре, трябва да положим нужните грижи и за кожата си.

 

Една от най-благодатните съставки в козметичните продукти за лятото е краставицата.

Тя съдържа 96% вода, което я прави важна хидратираща част от продуктите за грижа за кожата. Съдържа основни хранителни вещества като минерали, витамини и антиоксиданти. Подходяща за всички типове кожа, краставицата е отличен източник на силициев диоксид, минерал, който подобрява кожата, оставяйки я хидратирана и подмладена.

 

 

ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА

Ако е полезна в салатата, значи е добра и за кожата. Краставиците доставят витамин С, борещ се с възпалението и когато ги прилагаме върху кожата си, тези хранителни вещества осигуряват подмладяващ ефект. Заредена с антиоксиданти, краставицата помага за намаляването на оксидативните увреждания, причинени от свободните радикали.

 

Успокоява възпаленията

Краставицата има охлаждащ и успокояващ ефект върху кожата, което я прави подходяща за чувствителна кожа. Но тъй като има противовъзпалителни свойства и помага за намаляване на отока и сутрешното подпухване, е подходяща и за всички типове кожа.

 

Хидратира

Краставицата поддържа кожата хидратирана, като същевременно подобрява еластичността и твърдостта. Богата е и на силициев диоксид, съединение, което хидратира и укрепва кожата. Локалното приложение на продукти, съдържащи краставица, повлиява благотворно кожата, но включването на краставицата и в менюто е не по-малко важно.

При липса на хидратация кожата видимо става суха, лющеща се, склонна към бръчки и фини линии.  Краставиците съдържат полизахариди, които помагат на кожата да задържа влагата.

 

Намалява тъмните кръгове

Не само, че са богати на вода, витамин С, фолиева киселина и бета каротин, но също така краставиците имат високи нива на витамин К, който помага за намаляване на тъмните кръгове. Поставянето на резени краставица върху очите ги облекчава от натоварване и стрес, но и е ефикасно средство срещу тъмните кръгове. Не забравяйте да нанесете крем под очите след това.

 

Изсветлява кожата

Краставицата е естествен изсветлител на кожата, защото подтиска ензима тирозиназа, който произвежда меланин. Прекомерното производство на тирозиназа може да доведе до пигментация и тъмни петна. Проучванията показват, че когато се прилагат локални продукти, съдържащи екстракт от краставица, се наблюдава намаляване на меланина, което води до по-изравнен тон на кожата и дори противодействие на появата на акне.

 

Облекчава слънчевите изгаряния

Краставицата е ефикасна, не по-малко от Алое Вера и срещу слънчеви изгаряния. Тя помага чрез охлаждащите си свойства за успокояване на леко изгорената или увредена кожа.