• Новини
  • Натуралните шампоани като по-добрата алтернатива
Натуралните шампоани като по-добрата алтернатива

Натуралните шампоани като по-добрата алтернатива

30 октомври 2022
  • Сподели:

 

 

Натуралните и био шампоаните стават все по-популярни. Те съдържат изключително натурални съставки, като масла и билкови екстракти, които са щадящи както за косата, така и за скалпа. Био шампоаните съдържат определен процент био сертифицирани съставки (в зависимост от сертифициращия орган). Не съдържат сулфати, оцветители, парфюми и допълнителни химикали. Вместо това при тях се залага изцяло на природната аптека.

 

От другата страна са сулфатните масови шампоани, които съдържат агресивни към косъма почистващи агенти и пенители - сулфати, които благодарение на почистващите си способности, заедно с мърсотията и мазнината почистват и естествените масла на скалпа и косата. Те могат да се задържат на нанесеното място и след изплакване, като по този начин увреждат и отслабват косъма. Обикновено присъстват във всички измиващи препарати и в някои пасти за зъби.

 

Ако не третирате косата си с различни стилизиращи продукти като лак, спрей и т.н., които изискват след това по-сериозно почистване, препоръката е да използвате безсулфатни шампоани – такива, които не съдържат сулфати.

Безсулфатните шампоани използват алтернативни почистващи агенти, които са по-меки и щадящи към скалпа и косата. Но често, именно заради това, тези по-меки измивни съставки са в по-голямо количество, което увеличава силата им и по този начин ефектът от избягването на сулфатните шампоани се губи. Освен това намирането на наистина добър безсулфатен шампоан е трудна задача.

 

Като най-добра алтернатива идват натуралните шампоани, които освен, че не съдържат сулфати, са богати на масла и природни екстракти, които допълнително оказват благотворно въздействие върху косата. Да, малко по-скъпи са от масовите шампоани, но пък едновремено си спестявате агресивното въздействие на химическите съставки и подхранвате косата. Т.е. правите нещо специално за себе си и се чувствате страхотно.

 

 

Защо натурални шампоани?

Натуралните шампоани със сигурност не съдържат химическите съставки на масовите шампоани. Технологията им най-често включва използване на натриева основа, за да се постигне измиващия ефект, като в крайния продукт не присъства осапуняващ агент. Компаниите, които създават натурална козметика, обикновено държат на името и марката си, което в голяма степен гарантира качеството и натуралния произход на съставките. Още повече, когато тези копмании са български и са на разположение на потребителите.

 

Натуралните шампоани, благодарение на естествените масла и съставки, оказват благотворен ефект при различните проблеми, свързани с косата. Всеки вид масло, което се прилага върху косата, може да помогне за запечатването на кутикулата, което от своя страна възпрепятства счупването, накъдрянето на косъма и му помага в растежа.

 

 

Едно от най-използваните масла в натуралните шампоани е лененото масло. То съдържа Омега-3 мастни киселини и витамини от групата Е, които правят косата по-силна и здрава, и допринасят за по-бърз растеж. Маслото съдържа и витамин D.

 

Маслото от гроздови семки е друго използвано масло в шампоаните. Естествен източник на мастни киселини, витамини Е, С и D, и антиоксиданти. Подсилва растежа на косата, защитава я от увреждане, изключително толерантно към чувствителен скалп, поддържа pH баланса на скалпа. Може да помогне за възстановяване на естествения блясък и жизненост на косата, стимулира космения фоликул.

 

Кокосовото масло също е сред използваните в грижата за косата. Хидратира всеки тип коса, благодарение на богатия си на витамини и минерали състав. Помага за задържането на влагата, като така допринася за постигане на мекота и блясък. Прониква на 100% в косъма и по този начин го защитава и предотвратява загубата на протеини.

 

Маслото от макадамия, което е особено подходящо за къдрави коси, има подобни свойства да прониква в косъма. То помага за възстановяването на влагата в косъма, заключва я и добавя естествен протеин към косата.

 

Розмарин - насърчава растежа на косата и инхибира загубата ѝ. Розмаринът се използва от древни времена като средство за стимулиране на растежа на косата. Има свойството да стимулира кръвообращението в скалпа, което засилва доставката на кислород и хранителни вещества в корените. Този процес благоприятства растежа и подобрява състоянието на косата, прави я по-гъста и лъскава.

Алое вера - помага при пърхот и почиства добре самата коса, като не я уврежда. Витамините и минералите, които съдържа, играят важна роля за растежа на косата. Богато е на цинк, желязо, калций, които също ускоряват растежа и подобряват състоянието ѝ. Спомага за синтеза на кератин - алое вера съдържа до 22 незаменими аминокиселини, сред които метионин и лизин, които са много ефективни за синтеза на кератин. Може да помогне за облекчаване на себореен дерматит или пърхот. като овлажнява в дълбочина и възстановява скалпа.

 

Маточина - притежава голямо количество антиоксиданти поради наличието на флавоноиди с кофеинова киселина, полифеноли и има противогъбични, и антимикробни ефекти върху кожата и косата.

 

 

Можете да разгледате и изберете за вашия тип коса всички натурални шампоани в магазина.