• Новини
  • Експертите съветват как да имаме здрава и красива коса
Експертите съветват как да имаме здрава и красива коса

Експертите съветват как да имаме здрава и красива коса

19 март 2022
  • Сподели:

Здравата и красива коса може да бъде реалност с правилната грижа. Предлагаме ви най-добрите съвети за грижа за косата от топ експерти.

 

Мийте косата си редовно

Редовното миене на косата означава, че скалпът и косата няма да стигат до излишно омазняване. Правилната честота зависи от вашия тип коса и лични предпочитания. Ако имате изключително суха коса, ограничете миенето си до два пъти седмично. Ако имате мазен скалп, по-честото миене на косата може да помогне.

 

Използвайте шампоани без химикали

Наистина не можете да контролирате всички фактори на околната среда, които увреждат косата ви, но това, което можете да контролирате, е видът на шампоаните, които използвате. По-малко количество химикали във вашия шампоан, по-здрава коса. Изберете нежни шампоани, които отговарят на вашия тип коса.

Сулфатите и парабените в шампоаните се използват за разпенване и за консервиране, но могат да причинят дразнене на кожата с течение на времето и да увеличат риска от хормонални смущения.

 

Изберете подходящ балсам

Вашият балсам съдържа съставки, които правят косата права и управляема. Използването на балсам е задължително за да имате здрава коса. Той предпазва от вредните влияния на околната среда и възпрепятства накъсването й.

 

Опитайте да сушите косата си възможно по-малко със сешоар

Прекомерното използване на сешоар може да увреди скалпа и косата. Ограничете го до важни поводи, ако трябва да я стилизирате. Естественото изсушаване, без топлинно третиране или като резервен вариант с кърпа е по-добият вариант. Никога не си лягайте с мокра коса и не я сресвайте докато е мокра.

 

Масажи с масла преди измиване на косата

Можете да опитате с масажиране на скалпа и корените на косата преди да я измиете. Това ще подобри кръвообращението и ще окаже благотворно влияние върху нея. Този тип процедури възстановяват съдържанието на влага, стимулират растежа на косата и възстановява накъсаните краища. За масаж може да се изберат разични видове масло - кокосово, бадемово, зехтин, рициново и други. Избягвайте да използвате минерално масло.

Веднъж месечно може да се прави маска на косата със затоплено масло по избор за около 1 час, преди измиване.

 

Използвайте гребен с широки зъби

Влажната коса е крехка и склонна към накъсване. Затова разресването трябва да става след като косата изсъхне. Най-добре е да бъде с гребен с широки зъби. Така ще се намали вероятността за увреждане на косъма.

 

Оформете косата си естествено

Косата може да се оформи и без да се използват нагряващи уреди. Има доста заместители за оформяне, които можете да се използват.

Ако все пак желаете да използвате маша или сешоар, се погрижете първо за косата с добър серум за защита от топлина.

 

Подстригвайте косата си редовно

Подстригвайте косата си на всеки 6-8 седмици, за да избегнете нацепените краища. Те се получават, когато косата е увредена поради топлинно оформяне, замърсяване, пушене, стрес и т.н. Подстригването не кара косата да расте по-бързо. Растежът на косата се случва на нивото на скалпа, но подстригването гарантира здрава коса.

 

Пийте повече вода

Външната хидратация, съчетана с вътрешната хидратация, е ключът към добре балансираната и здрава коса. Може да използвате хидратиращи продукти и масла за коса, но пиенето на поне 2 литра вода всеки ден гарантира доброто здраве на косата.

 

 Хранете се здравословно

„Ти си това, което ядеш.“ Косата е изградена от протеини и аминокиселини. Тя се нуждае от правилно хранене, за да расте и да е здрава. Яйца, горски плодове, ядки, риба, зеленолистни зеленчуци, сладки картофи са едни от многото идеални храни за здрава коса.

 

Слънцето изсушава косата

Слънчевата светлина има увреждащ ефект както върху кожата, така и върху косата. Силните слънчеви лъчи могат да отнемат от  влагата на косата, което я прави суха, чуплива и увредена. Научете се да използвате шапки, когато е възможно, за да предпазвате косата си.

 

Прибирайте възможно по-често косата си

Излагането на косата на външните фактори от околната среда също оказва влияние върху здравето й. Препоръчително е косата да бъде прибрана, вързана, оформена така, че възможно по-малка част от нея да бъде изложена на външните влияния. Прекомерното стягане на косата с ластици и други средства, от друга страна, също не е препоръчително.